Made in West-Vlaanderen: Select HR legt trends in outplacementbegeleiding bloot

Gepubliceerd op: 13 juni 2017
Een nieuwe collega aanwerven, een interne collega in een nieuwe functie plaatsen...Een carrière beweging vergt altijd investeringen. Aan de medewerker zelf kost het vaak heel wat extra opleidingstijd. Voor het bedrijf kan de kost oplopen tot 50.000 EUR. Belangrijk dus dat we de juiste persoon op de juiste plaats zetten. En dat is waar je bij het gebruiken van een Assessment op kunt rekenen. De competenties van een (kandidaat-)medewerker worden getest, een fit qua waarden en normen, of nog een heel andere set van competenties. Enkele van onze klanten vertellen over hun ervaring met deze Assessments bij Select HR.

BURN-OUT: LIEVER VOORKOMEN DAN GENEZEN
Bedoeling moet zijn eerder te voorkomen dan te genezen, aldus beide partners. Om dat te bereiken zou er nood zijn aan diepgaande en concrete actieplannen. “Het is vooral ook heel belangrijk er vroeg bij te zijn”, zegt experte Sylvie De Strooper namens Select HR. “Hoe herkennen we de signalen van een werknemer die te veel stress ondervindt? Hoe kunnen we voorkomen dat het verder afglijdt? En hoe reïntegreren we werknemers? Bedrijven hebben hierin echt nog baat bij een gespecialiseerde partner om hen te begeleiden. Alleen zo kan het probleem op lange termijn en structureel worden aangepakt.”

Bedrijven beseffen ondertussen dat wat er op de werkvloer gebeurt een belangrijk effect op hun werknemers heeft. De HR-departementen zullen de organisatie van binnenuit gaan heruitvinden. “Als totaalprovider staat Select HR dan ook klaar om hen te ondersteunen in het ontwikkelen van een duurzaam HR-beleid”, aldus nog Sylvie De Strooper. “Wij hebben het grote voordeel door onze uitgebreide ervaring in HR consultancy, werving en selectie en projectsourcing een helikopterview aan de dag te kunnen leggen. Die heeft de organisatie zelf soms verloren doordat de focus op het dagdagelijks operationele ligt.”

OUTPLACEMENT: INDIVIDUELE AANPAK NODIG
Ook rond outplacement werden enkele belangrijke conclusies getrokken. Iedereen was het eens over het belang van een individuele aanpak in plaats van een collectieve behandeling. “Een ontslag gaat namelijk vaak gepaard met heel wat stress”, vertelt Sylvie De Strooper nog. “Vaak heeft stress het ontslag veroorzaakt. Maar als dat niet het geval is veroorzaakt het in ieder geval heel wat extra belasting. Daarom is aandacht voor het individu dan ook primordiaal in een outplacement begeleiding. Aandacht voor de specifieke noden van persoon tot persoon. En in een collectieve begeleiding is daar simpelweg geen tijd voor. Bovendien zijn er in een groep werknemers onder collectieve outplacement begeleiding ook vaak grote leeftijdsverschillen. Dat betekent dat er in die groep ook heel verschillende niveaus van levenservaring, verschillende zienswijzen op de arbeidsmarkt aanwezig zijn. Voor elk van die personen moeten er in de begeleiding dan ook heel andere accenten kunnen worden gelegd.”