Assessements bij aanwerving: tot 50.000 uitgespaard

Gepubliceerd op: 12 april 2017

Ieder bedrijf wordt vroeg of laat wel eens geconfronteerd met een "verkeerde aanwerving". Wanneer men na een tijdje moet vaststellen dat de nieuwe medewerker toch niet voldoet aan de verwachtingen. En op het moment van die vaststelling is het vaak al te laat om nog in te grijpen. Gevolg: er wordt een nieuwe aanwervingsprocedure opgestart.

Verschillende studies tonen aan dat het aanwerven van een kandidaat die uiteindelijk niet beantwoordt aan de functievereisten wat betreft competenties en matching met de bedrijfscultuur, tot wel 50.000€ kan kosten. Bovendien heeft een verkeerde aanwerving ook een negatieve impact op onder andere omzetcijfers, de sfeer in het team, klanttevredenheid, enz. Tot slot komt er nog de kost van een noodzakelijk ontslag bij.

Hoe kunt u dit vermijden?

Een geschikte collega vinden beperkt zich vandaag de dag niet meer tot het zoeken naar iemand met de juiste technische competenties of de juiste kennis. Het is van essentieel belang dat de persoon aansluit bij de bedrijfscultuur, gedreven is door de strategie en zich vervolgens ontpopt tot een volwaardige ambassadeur van alles waar de organisatie voor staat.


HET RISICO EN DUS DE KOSTEN MINIMALISEREN
Er is gelukkig een middel om het risico van een foute aanwerving tot een minimum te herleiden, namelijk dankzij een assessment center.
Deze doorgedreven screening laat toe om een kandidaat zeer gedetailleerd te analyseren en zijn toekomstig professioneel gedrag en potentieel te voorspellen. In een assessment wordt de nadruk gelegd op het screenen van de niet technische competenties en de motivatie van de kandidaat. De motivatie niet alleen voor de functie, maar vooral ook voor de organisatie.
De expert assessor beschrijft vervolgens de resultaten in een uitgebreid rapport. Op die manier wordt het voor u gemakkelijk om een beslissing te nemen.


WE ZETTEN DE VOORDELEN NOG EVEN OP EEN RIJTJE:
U kan verschillende kandidaten met elkaar vergelijken op basis van zeer objectieve meetcriteria
U kan heel gericht de competenties, de motivatie en de persoonlijkheid van uw voorkeurkandidaat laten onderzoeken
Op basis van de resultaten van het assessment center kan u ook een ontwikkelingstraject uitstippelen voor een goede verankering van de integratie van uw nieuwe medewerker
Kortom op basis van het assessment rapport bent u in staat om de samenwerking op lange termijn te zien

WILT U ZELF DE KOSTEN MINIMALISEREN?
De divisie HR Consultancy van Select HR biedt u de assessment expertise aan die u de zekerheid geeft de juiste talenten aan te werven én te ontwikkelen op lange termijn.
Onze assessor consultants geven u een zeer duidelijk en objectief advies.
Een advies waarop u kan vertrouwen om uw Human Capital en dus uw organisatie te doen groeien.