Burn-out: Glas halfvol of halfleeg? Serge Simonet legt uit.

Gepubliceerd op: 11 juli 2017

Burn-outs zijn een groeiend maatschappelijk en menselijk probleem. Meer dan 120.000 mensen zitten ondertussen langer dan een jaar thuis, waarvan velen met een burn-out.

Door die immer stijgende aantallen zouden we al eens kunnen vergeten hoe ernstig het leed voor al deze mensen is. De immense vermoeidheid, het zware emotionele traject, de cognitieve en lichamelijke gevolgen ... een Burn-out wens je niemand toe. Maar is er ook een positieve keerzijde aan deze loodzware medaille? Volgens Serge Simonet wel. Als Senior manager, Organisational Consultant en oprichter van Human pathways kent Serge de materie van binnen en van buiten. En zelfs van heel dichtbij. Serge maakte een aantal jaren geleden – heel wat jaren geleden ondertussen, in 2002- zelf een burn-out door die hij succesvol overwon.

‘Er is een Serge voor de Burn-out en eentje erna. Het was een enorme klap maar ik heb er wel mijn lessen uit kunnen trekken en nu sta ik op een heel andere manier in het leven. Veel bewuster, veel milder en vooral veel meer houdbaar.’ En dat kan de keerzijde zijn: de kans grijpen om je manier van leven aan te passen. In de maalstroom van het dagelijkse leven en zonder begeleiding kan het heel moeilijk, of zelfs onmogelijk zijn om je manier van denken en doen en je omgeving (thuis, op het werk en daarbuiten) kritisch te bekijken en aan te passen.

Wanneer je geveld wordt door een burn-out krijg je 1 cadeau in ruil: tijd. En dat is nu net waar het ons aan ontbreekt in de ratrace van alledag. Dat , en de ondersteuning om die analyse op een onderbouwde manier te kunnen doen. Want het mag dan een evidentie lijken dat stress de grote boosdoener is. Simpel en eenvoudig zijn de problematiek, de oorzaken en de gevolgen allesbehalve.

Het kan zelfs al moeilijk zijn om op de werkvloer bewustzijn over stress en de gevolgen te realiseren. Stress wordt vaak als iets positiefs gezien. En in beperkte mate is het dat ook. Het hele stress systeem is wat onze soort in staat stelt om te overleven. De fight or flight reflex, die er voor zorgt dat we ons verdedigen tegen of vluchten voor een bedreiging wordt veroorzaakt voor stress. Maar langdurige stress daarentegen heeft een ernstig negatief effect. “In 80% van de gevallen heeft het onder druk zetten op en continue manier van een team een negatief effect. Op neuropsychologisch niveau is het effect nefast. Stress is eigenlijk een primitieve reactie op een externe bedreiging. In de dierenwereld, waar primitieve instincten de scepter zwaaien is die externe bedreiging bv. Een roofdier. In de hedendaagse wereld zit dat roofdier bij wijze van spreke binnenin en is het een heel stuk moeilijker te bevechten.”

Select HR organiseert tal van seminaries omtrent het topic samen met sprekers als Serge Simonet en Michael Portzky. Ook Group S biedt hierin een bijdrage door het wettelijk kader duidelijk te schetsen. Zo bieden we een 360° zicht op de materie in een professionele omgeving. En het is een goede aanzet om daarna liefst preventief maar indien nodig ook curatief stress management en burn-out binnen het bedrijf aan te pakken. Met ervaren consultants naast Serge Simonet en Michael Portzky is er de nodige ondersteuning om het geheel structureel en grondig aan te pakken. En dat is ook echt broodnodig.