Een ontslag hand in hand laten gaan met employer branding? Het kan!

Gepubliceerd op: 10 november 2017
Wie ben je als werkgever? Wat bied jij een werknemer dat ze nergens anders kunnen vinden? Dit soort vragen brengt Marketing en HR tegenwoordig dichter bij elkaar. En we kunnen ook niet anders. De schaarste aan talent in de hedendaagse arbeidsmarkt maakt dat de ‘war for talent’ nog lang niet uitgevochten is. Het is dus hard knokken om de juiste mensen aan te trekken en te behouden. Maar ook ontslagen horen erbij in deze markt.

Misschien is je bedrijf door de economische en technologische veranderingen verplicht te herstructureren? Misschien is de match met je werknemer zoek? Hoe het ook zij, een afscheid is altijd pijnlijk, voor beide partijen. En als dit niet juist wordt aangepakt kan dit knagen aan het harde werk dat je in je werkgeversmerkt hebt gestoken. Hoe zorg je er dan voor dat een ontslag en je employer brand toch hand in hand gaan?

In de kern van elke succesvolle employer brand zit respect en verwondering voor je werknemers. Wanneer er een transitie van werkkrachten plaats vindt, is het aanbieden van efficiënte en kwaliteitsvolle outplacement diensten een bewijs dat je als werkgever begaan bent met de toekomst van je mensen.

Als een werknemer de organisatie verlaat is het van vitaal belang om het hoofdstuk in “schoonheid” af te sluiten. Waarom? Door het belang van goede mond-aan-mond reclame, brand rating op sites en social media, het bewijs van een goede marktkennis en concurrentiekennis, …. om maar enkele redenen te noemen. Maar de meest doorslaggevende reden is het feit dat je organisatie om zijn werknemers geeft.
Dat is precies hoe je als werkgever gepercipieerd wil worden op de markt, door elke werknemer, ongeacht in welke fase die zich bevindt in de employee lifecycle.