De winnaarseconomie: Eet de digitale evolutie onze jobs op?

Gepubliceerd op: 6 november 2017

In de Wall Street Journal verscheen in 2011 een artikel door Marc Andreessen: "Why Software is eating the world." En daar had hij een punt. Kijk maar naar wat we sindsdien hebben zien veranderen.

SMS-jes zijn (bijna) compleet vervangen door gratis producten als What's App.
E-commerce maakt dat zelfs de grote supermarktketens gedwongen zijn om mee te evolueren. Want winst zit er voor hen misschien nog niet in. Maar niet meegaan in E-commerce betekent voor hen wel klanten verliezen.
Air bnb is momenteel maar liefst 3x zo veel waard als de grote hotelketen Hyatt.

De lijst van de wereldveranderende innovaties in de voorbije jaren is eindeloos. En als gevolg van dergelijke innovaties zijn meer dan de helft van de bedrijven die in het jaar 2000 nog in de Fortune 500 stonden...verdwenen.
Dus eet software de wereld op? Ja!

Zullen onze jobs binnenkort ook sneuvelen? Op die vraag is het antwoord minder sluitend.

Als er nog veel bedrijven failliet gaan lijkt dat op het eerste zicht niet onwaarschijnlijk. En er is ook een vloedgolf aan berichtgeving geweest over de jobs die tegen 2020 zouden verdwijnen.
Als je het zo bekijkt is er geen andere oplossing dat met een basis loon te werken lijkt het wel.
Maar ook dat is gevaarlijk.

Voltaire zij het al in de 18e eeuw en Koen De Leus, spreker tijdens onze workshops 'De winnaarseconomie' dit najaar volgt hem helemaal: 'Het hebben van een job beschermt tegen 3 dingen: Slechte gewoonten, behoeftigheid en verveling.'
Studies wijzen uit dat een hoge mate van werkloosheid o.a. zorgt voor een forse stijging van de criminaliteit maar ook van het aantal scheidingen. Dat sluit mooi aan bij de stelling van de beide heren.
Het is dus de moeite om de alternatieven te bekijken.

Zijn de bedrijven van vandaag gedoemde om te verdwijnen? En zullen robots onze jobs overnemen?
Niet per se. Er is een bloeiende toekomst voor ons allen weg gelegd. Maar er is wel een forse ommekeer nodig. En niet alleen bij de overheid, maar ook bij werkgevers – en meerbepaald HR beleidmakers, de vakbonden en de werknemers zelf.
Voor elke groep zijn er opportuniteiten,valkuilen en te nemen verantwoordelijkheden.

Wat kan je doen om jezelf professioneel futureproof te maken? Waar liggen de opportuniteiten voor jou als werkgever en als bedrijf? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de overheid en de vakbonden? Lees het in onze volgende blogs: