Kostprijs burn-out en chronische stress kan aanzienlijk oplopen voor bedrijven

Gepubliceerd op: 19 juli 2017
Artikel in Made in Antwerpen - Edith Vervliet -

Het aantal nieuwsberichten over burn-outs, langdurige stress en langdurige afwezigheid is enorm. Door de veelheid aan informatie ontbreekt het vaak aan duidelijkheid voor de werkgever.

Daarom organiseerde Select HR, totaalprovider in HR oplossingen met Antwerpse roots, onlangs een serie ontbijtsessies rond deze topic. Neuropsycholoog Michael Portzky – die op 21 juni ook te zien was in Van Gils en Gasten op één – en Serge Simonet vertelden over de oorzaken en het effect van chronische stress. Juristen van Group S schetsten dan weer het wettelijk kader, de verplichtingen en rechten inzake langdurige afwezigheid. Sylvie De Strooper en Nathalie Naveaux van Select HR vertelden over stress management. Zo kregen de deelnemers een volledig beeld van preventie tot nazorg.

“En dat is belangrijk”, klinkt het bij Select HR. “Op menselijk, maar ook op financieel vlak zijn de gevolgen namelijk niet mals. Qua sancties alleen al zijn er risico’s. Een bedrijf kan tot 800 EUR boete krijgen per dossier dat niet juist behandeld wordt. Ook het absentheïsme en het verlies van motivatie bij andere werknemers zijn niet te verwaarlozen.”

Voorkomen is beter dan genezen
“De effecten zijn zelfs zichtbaar onder de microscoop”, stelt Michael Portzky. “Wanneer we de waarden van bepaalde essentiële neurologische stoffen in het bloed bekijken van iemand die bv. een burn-out heeft, dan zien we dat er soms sprake is van een complete uitputting. Ook in de hersenverbindingen van die persoon is er ernstige schade te constateren. Niet verwonderlijk dat we enorme correlaties zien tussen chronische stress en pakweg een verhoogde kans op dementie.”

Stress Awareness Programma
Om van deze effecten echt te herstellen en weer als werknemer te kunnen functioneren, is er heel wat nodig. Niet in het minst tijd. “Daarom zetten we bij Select HR ook zo hard in op preventie”, zegt Sylvie De Strooper. “Via ons Stress Awareness Programma nemen we op de werkvloer, samen met een individu of een team, de oorzaken van stress onder de loupe. Het beste resultaat wordt geboekt wanneer we dit proces kunnen opstarten voor de effecten van stress te ernstig zijn. Ook wanneer er al sprake is van burn-out kunnen we nog ingrijpen. Maar dan is het pas wanneer de werknemer zelf aangeeft klaar te zijn om opnieuw aan de slag te gaan. Dan helpen we voorkomen dat hij hervalt. Want die kans is enorm als iemand niet ondersteund wordt.”