Robots nemen alles over, maar verpleegkundige blijft mens

Gepubliceerd op: 23 november 2017

In de toekomst zullen veel jobs verdwijnen. Vrachtwagenchauffeurs hoeven geen zelfrijdende trucks te bedienen en zelfscankassa's maken kassières overbodig. Toch zijn er nog functies die vandaag en morgen niet vervangen kunnen worden door robots. In de verpleegkunde bijvoorbeeld.

Postbodes, loketbedienden, receptionisten, kelners en telemarketeers, ze zullen allemaal vroeg of laat verdwijnen door de toenemende automatisering. Oudere jobs zoals die van leerkracht, advocaat of journalist zitten voorlopig nog safe. Net zoals artsen, apothekers en verpleegkundigen. En laat er bij dat laatste nu net een nijpend tekort zijn aan personeel.

NIET VOOR ALLES EEN ROBOT
Om zeker te zijn van een job in de toekomst is het niet nodig om ICT te gaan studeren. Met een opleiding tot verpleegkundige ben je ook al zeker van werk. William de Marbaix, verantwoordelijke van Select Public & Social-profit denkt ook niet dat robotisatie de job van verpleegkundige overbodig zal maken. 'Er bestaan in de zorgsector vandaag al robots natuurlijk. Denk maar aan de robotarm waarmee een chirurg vanop afstand een patiënt in een ander werelddeel kan opereren of de robot die alle medicatie per patiënt samenstelt. Maar het uiteindelijk plaatsen van de naald en het inspuiten van de medicatie, dat doet de verpleegkundige nog zelf.' Dat zal ook op termijn zo blijven, een patiënt vertrouwt een mens nog altijd meer dan een robot.

Wie zich dus future proof wil maken, kiest bijvoorbeeld voor een job in de zorgsector. 'De job van zorg- en verpleegkundige is absoluut een die in de toekomst nog zal blijven bestaan. En de nood aan bekwaam personeel zal alleen maar toenemen met jaren. Ziekenhuizen groeien elke dag en ten gevolge van de vergrijzing, neemt het aantal bedden in woonzorgcentra fel toe. Werkzekerheid is dus gegarandeerd voor een zeer lange periode, want persoonlijke zorg blijft bestaan.'

Zelf interesse om in de zorgsector te werken? Neem een kijkje op deze pagina.