Ideeën uitwisselen over stress, onboarding en talent review tijdens de HR-inspiratiedag

Gepubliceerd op: 24 januari 2018

‘HR is een sector apart. De mensen zijn er anders, warmer en ze staan veel meer open voor het delen van ideeën,’ vat HR-specialist Kristien het perfect samen tijdens de HR-inspiratiedag van VDAB. Geregeld nodigen de HR-cursisten experts en mensen uit de field uit om ervaringen en nieuwe inzichten te delen. Afgelopen dinsdag mocht Ina De Quint Select HR vertegenwoordigen om er te spreken over burn-out en stress awareness. Zij stond er naast twee andere boeiende sprekers.

'Op zo'n dag kom je heel wat mensen tegen en leer je ook veel bij,' vertelt een van de cursisten tijdens de lunch. Maar niet alleen zij, starters in de wereld van HR, leren veel bij. Ook HR-managers en medewerkers die al jaren aan de slag zijn, vinden dit soort workshops een verademing. Inspiratie opdoen over nieuwe innovaties, even delen wat erop onze lever ligt en merken dat de meeste concullega's er hetzelfde over denken. Op het programma afgelopen dinsdag: hoe heet ik mensen welkom in mijn bedrijf? Hoe ga ik om met burn-out en stress? En wat is talent review?

EEN ONTHAAL IS HET OMZETTEN VAN EEN BESLISSING IN EEN BEVESTIGING
David Ducheyne, een man met meer dan 20 jaar ervaring in verschillende HR-functies deelt de visie van Select. De mens komt op de eerste plaats. En waar anders dan bij het onthaal van nieuwe medewerkers, de onboarding, is de mens het uitgangspunt? Het welkom heten van nieuwe medewerkers kent een wettelijke omkadering, maar toch kan je meer doen dan in de CAO vermeld staat. Aan de hand van 10 tips legt David uit hoe je als organisatie die eerste kennismaking aanpakt en hoe je op die manier een vroege exit vermijdt. 'Geef geen overbodige administratie en geen karrenvracht aan informatie. Geef hen tijd en wees gericht. Denk na over wanneer iemand welke informatie nodig heeft. Licht de leidinggevende goed in en wees voorbereid op de komst. Niemand start z'n nieuwe job graag met een verontwaardigde "Wie ben jij?"' Organisaties die niet alleen inzetten op de eerste dag, maar ook de eerste week, de eerste maand, kunnen er achteraf de vruchten van plukken. 'Een onthaal is pas geslaagd van zodra de beslissing om voor die ene werkgever te kiezen, een bevestiging wordt. Dan maak je ze meteen ambassadeur van je organisatie.'

HORIZONTALE GROEI DANKZIJ TALENTEN
'Een goeie vraag die je tijdens een onthaal kan stellen is: Wat kan het bedrijf voor u betekenen? Hoe kan jij hier excelleren in je job?' Op die manier pols je naar het potentieel van je nieuwe medewerker, de talenten die misschien niet naar boven kwamen in zijn sollicitatieprocedure. Over die talenten sprak Ingrid De Backer. Als expert Talent Review helpt ze organisatie met het herverdelen van talenten. 'We zijn allemaal verslaafd aan extern rekruteren, maar er kan zoveel gewonnen worden door intern rond te kijken.' Tijd, geld maar ook continuïteit, kennis en expertise blijven gegarandeerd. Door intern talenten anders in te zetten, creëer je meer begrip over afdelingen heen. 'Zet bijvoorbeeld een Sales bij de Marketing-afdeling en andersom. Ze zullen elkaar sneller begrijpen én hun talenten worden dubbel benut.' Of er bij zo'n laterale groei ook plaats is voor een hoger loon, daar droomt zowat iedereen in de zaal van. Maar het klassiek denken in 'hoge functie, hoge verloning' staat die stap nog in de weg. Net zoals een wettelijke omkadering.

VEEL VRAGEN OVER BURN-OUT EN STRESS
Burn-out kan wel op een wetgeving rekenen. Bedrijven zijn verplicht te werken rond preventie. Ina De Quint legt in haar workshop dan ook de nadruk op proactief handelen, stress herkennen. 'Wacht niet tot de rekker van een werknemer volledig is uitgerokken. Leer stress-symptomen vroeg genoeg herkennen.' Dat kan bijvoorbeeld dankzij het Stress Awareness programma. En symptomen of stress drivers moet je niet bij je jongste of je oudste werknemers gaan zoeken. 'De grootste risicogroep zijn namelijk mensen met een grote veerkracht. High potentials die enorm veel werk op zich willen nemen.' Uit alle hoeken van de zaal wordt er meegeknikt en hier en daar delen mensen hun verhaal. Er is duidelijk nood aan een luisterend oor voor de verschillende HR-problemen. Wat bijvoorbeeld met de re-integratie van mama's? Die hebben toch net als burn-out patiënten lang thuis gezeten? En hoe pak je uitgebluste werknemers aan die alle medewerking weigeren?

Terwijl iedereen met heel wat inspiratie huiswaarts keert, beseffen we ook dat er nog veel werk aan de winkel is. De HR-sector groeit elke dag en nieuwe ideeën vinden maar langzaam hun weg naar de praktijk. Toch is er één constante die steeds terugkeert: de mens. 'Gaan werken zou gelijk moeten staan met zelfontplooiing,' vat Ina het samen. Het benutten van je talenten in een inspirerende omgeving waar vanaf het onthaal maar ook bij momenten van stress eerst naar de mens wordt gekeken.

Heb je nog vragen over burn-out, de re-integratie na herstel en hoe je ermee omgaat binnen je bedrijf, kom dan naar één van onze leerrijke lunches.