Niet de ideale kandidaat? Zo krijg je toch de baan

Gepubliceerd op: 22 augustus 2019

Wat doe je als jouw droomvacature plots opduikt maar jouw profiel niet volledig aansluit bij de functieomschrijving? Veel werkzoekenden laten de vacature in dat geval gewoon links liggen. Toch hoeft dat niet altijd.


Het lijkt logisch om alleen banen achterna te gaan waarvoor je de ideale kandidaat bent. Deze instelling beperkt echter jouw kansen op potentieel geweldige kansen.

Staar je niet blind op vaardigheden

Werkgevers geven vaak een waslijst aan nodige vaardigheden in hun functieomschrijvingen. Maar denk eraan dat recruiters vaak de ideale kandidaat in hun achterhoofd hebben. Die bestaat daarom niet altijd. Ook al twijfel je of je wel geschikt bent, solliciteer toch. Je hebt namelijk niets te verliezen. Enthousiasme, passie en soft skills zijn elementen waar recruiters vaker naar op zoek zijn.

Blijf bijleren

Zelfs als je ondergekwalificeerd bent als je solliciteert, onthoud dan dat je ook nieuwe vaardigheden zal ontwikkelen en dat je zal groeien in de functie. Laat duidelijk blijken dat je leergierig bent en dat je in de toekomst een waardevolle toevoeging kan worden voor het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Wees enthousiast

Vaardigheden kan je ontwikkelen en ervaring komt met de tijd, maar zonder enthousiasme kom je er niet. Laat blijken dat je gepassioneerd bent om in een bepaald bedrijf te werken en leg uit hoe dat komt. Vermeld het in jouw sollicitatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Als jouw werkgever inziet dat je oprecht enthousiast bent over de functie en dat je bereid bent om het nodige te doen om je vaardigheden aan te scherpen, kan je je onderscheiden van de andere kandidaten.

Geef niet op

Solliciteren is voor veel werkzoekenden een vermoeiende en ontmoedigende opdracht. Leer omgaan met afwijzingen en geef nooit op. Blijf jouw cv aanpassen, sollicitaties versturen en op gesprek gaan. Bovendien kan je veel bijleren uit eerdere sollicitatiegesprekken. Vroeg of laat werpt doorzettingsvermogen zijn vruchten af.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures of neem contact op met een van onze kantoren!

Bron: Business Insider