Overgekwalificeerd? Met deze 5 tips krijg je toch de baan

Gepubliceerd op: 26 augustus 2019

Wie op zoek is naar een nieuwe baan heeft vaak een flinke dosis ervaring nodig. Maar wat als recruiters je nu als ‘overgekwalificeerd’ bestempelen?


Een situatie waar je onder jouw niveau solliciteert kan zich in de loop van jouw loopbaan wel eens voordoen. Veel werkgevers geven je geen kans omdat ze denken dat je een tijdelijke baan zoekt totdat ergens anders een betere functie vrij komt. Maar met deze tips maak je toch een kans.

Draai er niet omheen

Wees eerlijk en verwijs in jouw sollicitatiebrief naar de wanverhouding tussen jouw vaardigheden en de functievereisten. Leg duidelijk uit wat je aanspreekt in de functie en waarom je voor het bedrijf wil werken.

Misschien wil je ervaring opdoen of wil je gewoon een baan met minder stress. Anderen kiezen dan weer voor een baan “onder hun niveau” omdat ze dichter bij huis willen werken of minder werkuren willen. In plaats van jouw vaardigheden en ervaring weg te steken, wees je best eerlijk over jouw beweegredenen.

Focus op de voordelen

Overtuig jouw potentiële werkgever ervan dat jouw ervaring voordelen kan opleveren voor het bedrijf waarvoor je solliciteert. Benadruk dat je in staat bent om het betreffende werk op een juiste manier uit te voeren en dat jouw kwalificaties eerder een pluspunt zijn. Zo kan je in minder tijd grotere verantwoordelijkheden aan dan iemand die nog getraind moet worden.

Ontdek zo veel mogelijk over het bedrijf en de functie, en denk vervolgens na over hoe jouw specifieke competenties aansluiten op de functie-eisen. Ga echter niet in op jouw vaardigheden die niets te maken hebben met de functie in kwestie.

Wees flexibel over jouw loon

Veel ervaring gaat vaak gepaard met een hoger loon. Omdat dit veel werkgevers kan afschrikken, kan je je best flexibeler opstellen ten opzichte van jouw loonsverwachtingen. Stel jouw toekomstige werkgever gerust door duidelijk te maken dat je geen problemen hebt met een lager loon.

Zeg dat je blijft

Het is een foute veronderstelling dat alle overgekwalificeerde kandidaten alleen banen aannemen omdat ze verder blijven zoeken naar “de juiste baan”. Stel de recruiter gerust door te zeggen dat je voor de lange termijn gaat. Dit benadruk je ook best al in je motivatiebrief om eventuele verwarring te vermijden.

Gebruik jouw netwerk

Ken je iemand die al voor het bedrijf werkt? Gebruik jouw netwerk in jouw voordeel. Wanneer de functie niet helemaal overeenstemt met wat jij te bieden hebt - of dat nu te veel of te weinig ervaring is - kan het helpen om iemand te kennen die jou toegang geeft tot het bedrijf in kwestie.

Heb je geen kenissen in jouw droombedrijf? Neem dan contact op met onze consultants in een van onze kantoren. Met hun breed netwerk bij tal van werkgevers gaan ze graag voor jou aan de slag na een uitgebreide analyse van jouw wensen en potentieel.