Handreiking werken in de 1,5 meter economie: 5 tips

Gepubliceerd op: 18 juni 2020

Het Corona virus heeft onze maatschappij voor goed veranderd. Alle werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat voorlopig blijven doen, zo luidt het advies van het RIVM. Wie toch komt werken op kantoor, moet zich aan de maatregelen houden. Maar hoe kan je die nu het beste implementeren op de werkvloer? En hoe zorg je dat werknemers veilig en hygiënisch te werk gaan?

1. Veilige entree

Het afstand houden begint bij het binnenkomen. Aan de receptie kan je stoplichten of vloerstickers, een contactloze registratie en een desinfectie dispenser ter beschikking stellen. Om de regels te communiceren kan je een poster met richtlijnen ophangen bij binnenkomst of op een informatiescherm de regels doen verschijnen.

2. Pas de werkplek aan

De werkplekken dienen coronaproof te zijn. Maak dus een nieuwe kantoorindeling waarbij de 1,5 meter toegepast wordt. Dit kan door stickers op de vloer te plaatsen, posters met instructies of bordjes die aangeven waar je wel en niet mag gaan zitten. Daar waar de afstand niet bewaard kan worden, kan je schotten of spatschermen plaatsen.

3. Eenrichtingsverkeer

Denk goed na over looplijnen binnen je bedrijf. Plaatsen waar veel mensen kruisen, moet je vermijden. Kies daarom voor eenrichtingsverkeer en geef de looppaden duidelijk aan. Ook in vergaderruimten moet de afstand worden gerespecteerd. Teken ook daar looplijnen en verwijder van tevoren enkele stoelen.
Wil je zeker zijn dat jouw bedrijf de 1,5 meter-regels correct volgt, kan je dit laten testen. Ben je 1,5-meter-proof, dan krijg je een certificaat van het CFP.
 

4. Werktijden aanpassen, bezetting reguleren

Om de verspreiding van Corona tegen te gaan, wordt de bezetting op kantoor verminderd. Een deel van de werknemers kan van thuis uit werken of je kan een werkrooster maken met wisselende groepen. Doordat er minder personen op kantoor aanwezig zijn, kan de 1,5-meter-regel eenvoudiger toegepast worden.

5. Eigen toetsenbord, muis, werkplek

Probeer zoveel mogelijk vaste werkplekken toe te wijzen, zodat het toetsenbord, de muis en het telefoontoestel maar door één persoon gebruikt worden. Kan dit niet, probeer dan een toetsenbord en muis per persoon te voorzien, maak gebruik van persoonlijke laptops en ontsmet elke werkplek na gebruik. Vergeet daarbij de tafels en deurklinken zeker niet.

Tijdens deze crisis kan je laten zien wat voor werkgever jij bent. Onderscheid jezelf als goede werkgever door in gesprek te gaan met je personeel over de nieuwe maatregelen. Maak duidelijke afspraken en zorg voor een vaste structuur van werkoverleg.

Extra informatie nodig? Voor bepaalde sectoren is er al een coronaprotocol beschikbaar. Bekijk protocollen voor de zakelijke dienstverlening.