Tips voor jouw volgende sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 14 juli 2023

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Het is dan ook normaal dat je wat zenuwachtig bent. Dat overkomt iedereen. Je doet het namelijk niet elke dag. Om onze sollicitanten zo goed mogelijk op weg te helpen, geven we hen altijd een bundeltje tips mee. We delen er hieronder ook een aantal met jou.

Jij bent niet de enige die zenuwachtig is!

Iedereen die op sollicitatiegesprek komt, is zenuwachtig. Je komt er namelijk met een doel: jezelf verkopen. Maar ook de organisatie bij wie je solliciteert, heeft het doel om zichzelf te verkopen. Ze zullen er alles aan doen om jou op je gemak te laten voelen, zodat je zeker een positieve indruk van hen hebt.

Stel jezelf even voor

Deze vraag krijg je zeker en vast. Je kan hierop antwoorden door je cv te overlopen, of door een originele elevator pitch te presenteren. In een elevator pitch stel je jezelf voor in minder dan 1 minuut, de tijd die een lift nodig heeft om van de ene naar de andere verdieping te gaan.

Weet je niet goed waar te beginnen, start dan met een SWOT analyse. Schrijf neer wat je sterktes, zwaktes (weakness), opportuniteiten en bedreigingen (threats) zijn. Of doe een persoonlijkheidstest op het internet ter inspiratie.

Overloop je jouw cv, start dan altijd bij de meest relevante zaken: wanneer je jouw werkervaring overloopt, start dan bij jouw meest recente werkervaring. Hetzelfde met je diploma: begin met jouw hoogst behaalde diploma.

Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je de organisatie kent want één van de meestgestelde vragen is gegarandeerd: ‘wat weet je al over onze organisatie?’ Het is geen kennisvraag, maar eentje waarmee de recruiter kan nagaan of je je hebt voorbereid en wel degelijk geïnteresseerd bent in de organisatie. Je kan informatie terugvinden door de website van de organisatie te bekijken of mensen in je netwerk te benaderen die de firma kennen. Stel alvast wat vragen op die je zelf kan stellen, zo toon je interesse.

Een goede voorbereiding betekent niet alleen dat je de website van de organisatie bekijkt, maar ook dat je op tijd vertrekt. Want te laat komen, geeft meteen een slechte indruk. Het uitgangspunt moet zijn om een kwartier van tevoren bij de organisatie klaar te staan. Dat geeft je rust en vertrouwen voor het gesprek. Je bent niet gejaagd en je voelt je zeker niet opgelaten, omdat je te laat bent aangekomen.

Denk ook aan je kledij

Ook dat is onderdeel van je voorbereiding. Natuurlijk is het belangrijk dat je jezelf blijft en dat je kledij aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. Als je voor een uitvoerende functie op gesprek gaat is een driedelig pak niet gepast. En als je op gesprek gaat voor een leidinggevende of commerciële functie, maak je geen goede indruk met een korte broek en een hemd.

Draag iets dat comfortabel is, zodat je je zelfzeker voelt. Dit zal je helpen in het sollicitatiegesprek. Maar badslippers of een korte broek is net iets te comfortabel. Een eerste indruk maak je immers maar één keer.

Neem een juiste houding aan

Wat je zegt, welke kledij je aanhebt en hoe laat je toekomt, het is allemaal belangrijk. Maar ook je houding kan zorgen voor een goede of minder goede indruk. Probeer vooral jezelf te blijven in een sollicitatiegesprek. Wees rustig in het antwoorden op een vraag en neem je tijd. Er mag zeker al eens een stilte vallen, zo kan je ook nadenken over de antwoorden die je geeft. Op het einde van het gesprek kan je vragen wanneer je terugkoppeling kan verwachten.

We geven graag nog enkele do’s en don’ts mee:

Do’s

1. Weet wat de organisatie doet!
2. Wees eerlijk en oprecht! Je hoeft niet gelijk alles te vertellen maar wel altijd eerlijk.
3. Regelmatig stilte laten vallen, hierdoor laat je zien dat je nadenkt en geeft rust.
4. Heb vertrouwen in jezelf dan straal je dit ook uit in het gesprek!
5. Vertel die dingen die van belang zijn voor de functie en organisatie, laat achterwegen die dingen die irrelevant zijn!

Don’ts:

1. Een nonchalante houding wordt niet op prijs gesteld!
2. Vertellen dat je met je vorige manager onenigheid hebt gehad!
3. Te veel op je horloge kijken!
4. Maak mij allemaal niks uit. Ik wil gewoon werk
5. Het onderbreken van je gesprekspartner!

Zo nu ben je helemaal klaar om te solliciteren! Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Op onze website vind je al onze openstaande vacatures.