De 5 belangrijkste soft skills volgens werkgevers

Gepubliceerd op: 18 oktober 2019

Recruiters kijken tegenwoordig niet alleen naar je diploma’s of ervaring, maar ook naar je soft skills. Welke zijn de belangrijkste?


De Amerikaanse website CareerBuilder beantwoordt deze vraag met een bevraging van maar liefst 2.138 recruiters en HR-verantwoordelijken. Wat blijkt? Bijna 80 procent van de werkgevers vindt dat soft skills - je sociale en emotionele vaardigheden - minstens even belangrijk zijn dan hard skills, oftewel je technische vaardigheden.


Goede werkethiek (73%)

De meerderheid van de recruiters is het erover eens: een (potentiële) medewerker moet een goede werkethiek hanteren. Een integere houding, een groot verantwoordelijkheidsbesef en kwalitatief werk leveren, zijn dus essentiële kwaliteiten waarnaar bedrijven op zoek zijn.

Lees ook: In deze sectoren vind je onmiddellijk werkLees ook: In deze sectoren vind je onmiddellijk werk

Betrouwbaarheid (73%)

Werkgevers zijn volgens het onderzoek duidelijk niet op zoek naar mensen die alles opgeven als het eens wat moeilijker gaat of maar de helft van hun taak afwerken. Betrouwbaar zijn, betekent dat mensen op jou kunnen rekenen, dat je opdrachten tijdig en correct kan uitvoeren.


Positieve instelling (72%)

Naast een sterke werkethiek en betrouwbaar personeel, zoeken werkgevers ook naar mensen met een positieve houding. Die zijn doorgaans bereid om nieuwe taken aan te nemen en gaan uitdagingen niet uit de weg.


Gemotiveerd (66%)

Veel bedrijven verwachten van hun nieuwe aanwinsten niet dat ze gewoon toekijken, maar een zekere ‘drive’ hebben om te helpen waar ze kunnen. Meer dan de helft van de werkgevers zoekt naar mensen die graag een handje helpen en die willen bijleren.

Lees ook: Vijf universele regels voor de perfecte cv

Teamspeler (60%)

Het succes van een bedrijf is zelden afhankelijk van één enkele persoon. Succes is het resultaat van een groep mensen die werken aan een gemeenschappelijk doel. Dat werkgevers op zoek zijn naar teamspelers mag dan ook niet verbazen.

Ben jij op zoek naar een job of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan hier onze vacatures of neem contact op in een van onze kantoren.

Bron: CareerBuilder