Vijf universele regels voor de perfecte cv

Gepubliceerd op: 6 augustus 2019

De kwaliteit van jouw cv kan bepalen of je nu wel of niet wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Of dit nu jouw eerste cv is of de jouwe gewoon aan opfrissing toe is, deze vijf universele principes brengen je al een stapje dichter bij jouw droomjob.


Het doel van een cv is om jouw relevante vaardigheden en werkervaring op de best mogelijk manier weer te geven. Recruiters zijn steeds op zoek naar dezelfde basiselementen:

1. Vergeet de basispunten niet


  • Contactgegevens. Naast jouw naam, geef je best een duidelijk overzicht van jouw persoonlijke contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat je altijd gemakkelijk bereikbaar bent.
  • Relevante diploma’s of certificaten. Doe dit in chronologische volgorde en neem enkel de opleidingen op die relevant zijn voor de functiebeschrijving.
  • Relevante werkervaring of vrijwilligerswerk. Vermijd een opsomming van jouw
  • verantwoordelijkheden tijdens vorige jobs, maar focus op jouw persoonlijke successen. Stel jezelf de vraag: Hoe onderscheid ik mezelf van andere kandidaten?
  • Relevante vaardigheden. Som hier alleen de vaardigheden op die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Bij talenkennis vermeld je ook best welk niveau je hebt. Bijvoorbeeld “vloeiend Frans” of “basis Engels”.

2. Laat je inspireren door andere cv’s


Iemand vinden die ooit al een cv gemaakt heeft, is geen moeilijke opdracht. Waarom vraag je niet aan een van je vrienden of je zijn/haar cv mag bekijken? Zo kan je zien hoe anderen hun cv op een boeiende manier vormgeven.

Je kan inspiratie halen uit de opmaak, maar ook uit de vaardigheden en de beschrijving van hun ervaring. Heb je onmiddellijk een voorbeeld nodig? Hier kan je een voorbeeld van de perfecte cv raadplegen.

3. Gebruik zo weinig mogelijk woorden


Werkgevers moeten vaak op korte tijd een hoog aantal cv’s bestuderen. Zorg er dus voor dat jouw cv zo beknopt mogelijk is. Korte zinnen in plaats van lange alinea’s zijn dus de boodschap.

De volgende beschrijving is bijvoorbeeld te lang: “Ik was verantwoordelijk voor het budgetbeheer om de afdelingskosten met 20% te verlagen door middel van zorgvuldig onderzoek waarbij ik overbodigheden identificeerde.”

Kies eerder voor: “Ik bespaarde 20% op afdelingskosten door overbodigheden te identificeren.”

Doorgaans is de lengte van een cv maximaal twee pagina's, dus zorg ervoor dat alle informatie die je hebt opgenomen essentieel is. Als je niet kunt beslissen wat belangrijk is, vraag jezelf dan af wat relevant is voor hetgene de werkgever vraagt in de functiebeschrijving.

4. Gebruik de juiste sleutelwoorden


Gebruik sleutelwoorden die werkgevers aanwenden in hun functiebeschrijvingen. Recruiters willen namelijk zien dat je de taal spreekt die gangbaar is in hun branche. Wanneer ze hun eigen zoekwoorden in jouw cv terugvinden, versterkt dit bij hen de gedachte dat je een sterke kandidaat bent voor de functie. Bovendien zijn de juiste sleutelwoorden cruciaal om teruggevonden te worden in databases.

Lees dus aandachtig de jobomschrijvingen die jouw interesseren en leer uit de woordenschat die werkgevers er hanteren. Je vindt er misschien overeenkomsten die je in jouw cv kunt opnemen - als ze overeenstemmen met jouw achtergrond welteverstaan.

5. Controleer op schrijffouten


Een cv met schrijffouten vermindert jouw kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk. Zorg er dus voor dat je jouw cv voldoende naleest. Laat het een dagje rusten en controleer dan opnieuw. Hoe tijdrovend het ook kan zijn, een cv zonder schrijffouten kan een stap dichter bij jouw droombaan betekenen.

Om zeker te zijn, kan je jouw cv nog eens laten nalezen door een vriend of een familielid. Een extern perspectief is altijd een goed idee. Zij kunnen bovendien nog aanpassingen voorstellen waar je in eerste instantie niet aan gedacht had.

Op zoek naar meer praktische tips? Ontdek hoe je een vlot sollicitatiegesprek kunt voeren!

Of ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures.


Bron: Indeed