Wil je van loopbaan veranderen? Zo doe je het

Gepubliceerd op: 4 september 2019

Velen van ons die na de schoolbanken of na een opleiding hun intrede doen op de arbeidsmarkt doen dit met de gedachte dat die eerste baan ons zal voorbereiden op het verdere verloop van onze loopbaan. Van dat pad afstappen lijkt soms wel een enorm risico. 


Het goede nieuws is dat dit soort keerpunten een betere professional van jou kan maken. Met een positieve benadering en een open geest, kan je je vaardigheden en expertise ook inzetten in andere vakgebieden - zelfs als die verder van je oorspronkelijke koers liggen.
Barry Peulen, vestigingsmanager bij Select Hilversum, geeft de volgende praktische tips mee, ongeacht je beroep of ervaringsniveau.

Heb de juiste mindset


Als er één ding is dat je nodig hebt om succesvol van loopbaan te veranderen dan is het de juiste mindset. Je moet deze verandering in je leven benaderen vanuit het verlangen om te groeien en te evolueren.

“Het is belangrijk dat je van tevoren weet waar je heen wil en wat de weg is die je wil bewandelen,” zegt Barry. “Ik merk vaker dat mensen wel een switch willen maken maar zelf nog niet voor ogen hebben hoe. Praat hierover met je omgeving of met een bureau, wij kunnen van onze kant hierin ook helpen. Hoe graag wil je iets echt, je moet er 100% achter staan.”

Maak gebruik van je netwerk


Hoe breder je netwerk, hoe gemakkelijker het is om kansen te vinden buiten je directe werkveld. Bedenk wie je al kent in je persoonlijke en professionele kringen.

“Je netwerk kan niet groot genoeg zijn als je een groot bereik wilt hebben,” vindt Barry. “De meerwaarde die wij, bij Select, kunnen bieden bij een carrièreswitch is dat wij al een groot netwerk hebben waarmee we je kunnen introduceren bij de juiste werkgevers.”

Kies een bedrijf dat je helpt met groeien


Denk bij je carrièreswitch goed na over je droombaan, maar denk daarbij niet per se dat je alles achter je moet laten. Zo kan je ook op zoek gaan naar een andere baan binnen hetzelfde bedrijf. Ga je toch naar een ander onderneming, maak dan een verstandige keuze die nauw aansluit bij jouw dromen en verwachtingen.

“Een goede match tussen het bedrijf en de werknemer is heel belangrijk,” zegt Barry. “Op dit moment willen bedrijven vaker iemand die ‘plug and play’ is, maar personeel opleiden met oog op de toekomst lijkt mij ook heel belangrijk. Bedrijven moeten een goede mix hebben van professionals en talent.”

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk hier al onze vacatures of maak een afspraak in een van onze kantoren!